Bu Blogda Ara

7 Aralık 2011 Çarşamba

ABD GEZİSİ İÇİN FAYDALI BİLGİLER VE İPUÇLARI



Bir önceki yazımda bahsetmiştim, Amerika Birleşik Devletleri'ne tatile gitmek çok kolay ve keyifli... Eğer isterseniz herşeyinizi önceden kendiniz ayarlayabilirsiniz. İngilizce biliyorsanız, ev ödevinizi iyi yaparsanız ve iyi bir harita okuyucusu iseniz, ABD'ye turla gitmek çok gereksiz ve daha pahalı olur. Ayrıca, ABD için vize almak Avrupa'dan hem daha  kolay, hem de ucuz. Avrupalının o kendini beğenmiş, kibirli ve Türklere yukarıdan bakan ukala tavrı da yok. Türk olduğunuz için sizi ülkesine almamak ve vize vermemek üzere ellerinden geleni ardına koymayan, eğer başka mazereti kalmazsa da, sadece gidiş-dönüş süreniz için "lütfen" vize veren AB'ye karşın, ABD'den ilk vize başvurunuzda 10 yıl süreli vize alıyorsunuz. İşte bu sebeple ABD tatil için ideal... Ben zaten istenmediğim yere gitmeyi oldum olası sevmedim!

Sizinle 6 yıldır yaptığımız ABD yolculuklarında deneyimle öğrendiklerimi paylaşacağım. Dikkat edin, bunları başka bir yerde bulmazsınız. Biz de yaşayarak, deneyerek öğrendik; bazen acı, bazen tatlı anılar bıraktı bu yaşanmışlıklar ardında... Yaşadıklarımın benim için önemli bir ders olduğunu bildim. Bu tecrübe ile aldığım bilgiyi inceleyip bir dahaki sefer için hazırlıklarımı iyi yaptım. Tavsiye ederim!


1. Uçak Bileti ve Havayolu :Tatil planınız belli ise ilk olarak uçak biletinizi çok önceden almanızı tavsiye ederim. Ne de olsa bu tatil için en pahalı olan uçak bileti. Bir de tavsiyem var; mümkünse, bizim değil, onların bayramlarında/tatillerinde (christmas&noel, thanksgiving, easter vb.) ABD'ye gidecek şekilde plan yapmanız. Hem uçak biletleri daha ucuz olur, hem de daha keyifli bir tatil geçirirsiniz. Biz bu sene arkadaşlarımızla beraber gitmek istediğimiz ve çocuklarımızın tatilleri sadece Kurban Bayramında aynı olduğu için kurban bayramına denk gelen hafta için plan yaptık. Öncelikle Kasım ayı için İstanbul-New York biletlerimizi, Nisan ayında aldık. Eylül ayında bilet fiyatları yaklaşık 4 katına çıkmıştı. Gerçi aynı gün kalkan iki uçakta da yer de yoktu... İnanılmaz değil mi? Size biraz daha hesaplı gelse de, diğer havayollarındaki fiyatlara pek aldanmayın,  Amerika'ya uçacaksanız tercihiniz mutlaka THY olsun, biliyorum mükemmel değiller ama inanın, ABD hattında Lufthansa, British Airways, Delta ve United Airlines denenmiştir... En iyi uçak, personel (özellikle pilot), yemek, hizmet ve kalite THY'de. Eğer uçak ve hizmet kötü olursa inanın o yol hiç bitmez ve eziyete dönüşür. Ayrıca, Shop&Miles ve Miles&Smiles üyesi iseniz, yaklaşık iki senede bir mil biriktirip bedava ABD'ye uçabiliyorsunuz. en hesaplı uçak biletini aramak için kullanabileceğiniz internet adreslerinden birisi "http://www.kayak.com" dir.

Uçuştan 24 saat önce internetten veya 1ay önce telefonla (+ 90 212 444 0 849) "check-in" işleminizi yapın ve koltuklarınızı önceden belirleyin. Böylece e-biletlerinizin dökümü ile biniş kartlarınızı almanız daha çabuk olacaktır. Uçuşunuzun kalkış saatinden dış hatlar için 60, iç hatlar için 45 dakika önce biniş kartlarınızı almış ve bagaj işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir. Biniş kartlarınızı internetten basmanıza rağmen, bagajınız varsa, kontuar kapanmadan evvel bagajlarını teslim etmelidirler. Biniş kartlarınızı Self Check-in kiosklarından da alabilirsiniz. Biniş kartları internetten  üretmiş olsanız dahi, uçuş kalkış saatinden on beş dakika önce kapıya müracaat edemezseniz, prosedür gereği uçağa kabul edilmeyeceğinizi dikkate alarak zamanınız ayarlayın. Havaalanına erken giderseniz de çok problem değil. Yapı Kredi Bankası kartınız ile Yapı Kredi Lounge'dan, Garanti Bankası Shop&Miles kartınızla VIP Lounge’u Zone’dan, Miles&Smiles Elite ve Elite Plus kartınızla CIP Lounge'dan ve kapısında "Star Alliance Gold Lounge" logosu olan dünya çapındaki tüm Özel Yolcu Salonlarından yararlanabilirsiniz.

Keyifli yemekler, ikramlar, güzel şaraplar, seyredemeyeceğiniz kadar çok yeni ve güzel filmler, diziler, isterseniz oyunlar... Siz sadece yolculuk için rahat kıyafetler seçin ve koltuğunuzu hafifçe yatırıp keyfinize bakın! Hele bir de yanınızda sevdikleriniz varsa, daha ne isteyebilirsiniz ki... Çok reklam gibi oldu biliyorum ama, uçakları, pilotları, hostesleri ve hizmeti ile THY bu reklamı hakediyor bence! Bir de yolcuları zamanda uçağa almayı ve yerleştirmeyi başardılar mı tamamdır!

2. Yolculuk Kıvafeti ve Çantası :Bu arada yolculuk için rahat (eşofman vb. kemer veya metal aksamı olmayan) kıyafet seçimi konusu çok önemli; böylece Türkiye'den ve ABD'den çıkarken gümrükteki güvenlik noktalarından ve X-ray cihazlarından daha "rahat" geçer ve uçakta rahat yolculuk edersiniz. Türkiye'den çıkarken her kapıda yapılan aramalar gözünüzü korkutmasın. İnanın Amerikalılar bu kadar sıkmıyor sizi. Her zamanki gibi bizimkiler abartmış durumda... Biliyorsunuz en son arama noktasında ayakkabılarınızı da çıkartmanız isteniyor, bu sebeple bağcıklı olmayan ve rahat giyip çıkarabileceğiniz ayakkabı giymeniz size kolaylık sağlayacaktır.

Bütün kontrol edilen bagajların 62 inches (157.48 cm) boyutlarını (uzunluk + genişlik + yükseklik) geçmemesi ve 50 pounds (22.73 kg) fazla olmaması gerekiyor. Bir kişinin bu boyut ve ağırlıkta iki valiz hakkı var. Yoksa ekstra ücret ödersiniz. Uçakta yanınıza 23x40x55 (uzunluk + genişlik + yükseklik)  cm. boyutlarını geçmeyen ve 8 kg fazla olmayan 1 bagaj almanıza izin veriliyor. Sakın uçakta yanınıza alacağınız el çantanıza/bağajınıza 100 ml. daha büyük boyutta sıvı (parfüm, krem, lens solüsyonu vb.) veya kesici (tırnak makası/törpü vb.) hiçbir şey koymayın, yoksa çöpe atmak zorunda kalırsınız. Uçakta benim gibi şarap içmeyi ve film seyretmeyi seviyorsanız, şaka gibi verilen o ufacık fındık paketi dişinizin kovuğuna bile gitmeyeceği için, çantanıza badem, fıstık, çikolata gibi atıştırmalıklardan atın. Ve mutlaka çantanızda sakız bulundurun. Özellikle kalkış ve inişte kulağınızın tıkanmaması için, mutlaka sakız çiğneyin...

3. Otel Seçimi ve Konaklama: Gideceğiniz yerde kalacağınız otel için araştırmanızı ve rezervasyonlarınızı da intenetten www.booking.com  veya http://www.hotels.com gibi sitelerden yapabilirsiniz. Eğer siz de bir gezginseniz, kaldığınız otellerin zincirine üye olun. Bunun için otelin Consierge veya Reception Bölümlerinden form alın ve doldurup orada teslim edin. Kartınız ve üyelik bilgileriniz, verdiğiniz adrese gönderiliyor. Denenmiş ve doğrulanmıştır. Sürekli olarak verdiğiniz mail adresinize bilgi ve indirimler gelmekte. Kaldığınız her gece için ayrıca puan kazanıyorsunuz. Sheraton Hotels&Resorts, Westin Hotels&Resorts, vb. için Starwood; Hilton Hotels&Resorts, Conrad Hotels&Resorts, Hampton Hotels vb. için Hilton HHonours; Marriott Hotels&Resorts, JW Marriott Hotels&Resorts, Renaissance Hotels&Resorts, Courtyard Hotels vb. için Marriott Rewards üyelikleri bizim kullandıklarımız. Ancak Amerika'da otelde çalışan bir akrabanız varsa o daha mükemmel oluyor; çalışan indiriminden ve ayrıcalıklarından yararlanıyorsunuz. Nasıl keyifli anlatamam; Seni çok seviyoruz Burçak'cığım...

Otelinizi ayarlarken tatil planınızı ve ne yapmak istediğinizi iyi belirleyin. Eğer sadece şehrin merkezinde vakit geçirecekseniz merkezdeki otellere bakın. Eğer çevreyi de dolaşacak ve araba kiralayacaksanız, şehrin banliyölerindeki merkezindeki otellere göre daha ucuz ve daha büyük otellerde kalmayı tercih edin. Mesela NYC Manhattan ve Boston Downtown civarındaki oteller anlamsızca pahalı. Bu sebeple New Jersey Hoboken veya Jersey Shore kısmını tercih edebilirsiniz. Sadece otelin konumuna dikkat edin ve metro hattına yakın bir otel seçin. Böylece metro ile şehrin merkezine kolayca ve hızlıca inerseiniz. Özellikle New York, San Francisco, Boston gibi büyük şehirlerde "downtown"daki otellerde araba için gecelik en az 40$ park ücreti vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden otel rezervasyonunu yaparken, "complimentary breakfast", "free-parking", "free Wi-Fi"  olup olmadığını da kontrol edin.

4. Araba Kiralama ve GPS: Eğer araba kiralayacaksanız, önceden internetten yapacağınız rezervasyonla çok daha ucuza, daha iyi bir araba kiralayabilirsiniz. Eğer 2-3 kişiyseniz ve alışveriş yapacaksanız, valizleri de düşünerek SUV kiralayın. Arabayı aldığınız noktaya geri bırakacak şekilde arabayı kiralamanızı tavsiye ederim, yoksa fiyat anlamsızca artıyor. Dönüşte otelden havaalanına nasıl gideceğinizi iyice düşünün. Eğer 2-3 kişi iseniz ve adam başı iki valizlerle ancak shuttle kiralamanız veya oteldeki "consierge"den sizin için ayarlamasını istemeniz gerekecek. Ancak bu genellikle taksiden daha pahalıdır, örneğin; NYC Manhattan- JFK için 100$ ödemeniz gerekecektir. Bu sebeple biz son seferlerde, arabayı havaalanındaki firmalardan kiraladık. Böylece arabayı havaalanından alıp, havaalanına bırakıyoruz. Hem daha rahat, hem de daha ucuz.

Amerika’da GPSsiz araba kullanmak büyük risk almak bence. Biz ilk defa gittiğimizde Orlando'da bu hatayı yaptık ve kaybolduk. Bu hata bize çok pahalıya geldi inanın! Yeni uçak bileti, yeni otel rezervasyonu ve yeni araba kirası vb. gibi hesapta olmayan masraflar çıktı! Mutlaka arabayı GPS ile kullanın, büyük kolaylık sağlıyor. Nereye gitmek isterseniz, ne yemek isterseniz, hatta ne almak isterseniz, GPS'e giriyorsunuz, size en yakın olanları buluyor ve sizi yönlendiriyor. İsterseniz dil seçeneği de var ama İngilizce'de kalmanızı öneririm; Türkçe çevirisi çok kötü. Yapacağınız sadece adresi veya ismi yazıp, “Done” tuşuna basmak. Sonra oradasınız; kimseye birşey sormanıza gerek yok... Tavsiyem, kiralama şirketinden arabayı GPS ile kiralamak yerine, aynı fiyata Best Buy gibi elektronik mağazalarından satın almanız. Hem ABD haritaları yüklü olur, hem de 2. ABD gezisinde GPS'in parasını çıkarmış olursunuz. Biz öyle yaptık ve her sene yola çıkmadan internetten güncel haritaları yükleyip GPS'imizi yanımıza alıyoruz ve kiraladığımız arabada kullanıyoruz. Ancak arabadan indiğinizde sakın camda veya ortada bırakmayın, ne olur ne olmaz... Hırsız her yerde! Park ettiğinizde her seferinde çıkarıp, torpido gözüne koyun!

5. Parking: Daha önceki yazımda bahsettmiştim, New York, Los Angeles, San Diego, San Francisco, Washington DC, Boston gibi büyük şehirlerde dolaşırken arabaya aslında hiç ihtiyacınız olmaz. Aslında  "Downtown"u araba ile dolaşmak daha bile pahalıya gelir. Hem otelinizde gecelik park ücreti günlük en az 40$ verirsiniz, hem de gündüz her yere park edemezsiniz. Park edeceğiniz zaman da işaretleri iyi okumalısınız, yoksa size daha pahalıya mal olabilir. Arabanızı buradaki gibi kafanızın estiği herhangi bir yere park edemezsiniz; dedim ya işaretleri iyi okumalısınız. "Parking" levhası var mı bakacaksınız, varsa parkmetreye kalacağınız süreye yeterli bozukluğu atacaksınız ya da "parking ticket"i camınıza yapıştıracaksınız. Kaldırım kenarına parking yapılıyorsa, kaldırım kenarındaki çizgilere bakacaksınız "parking zone-beyaz" sınırında mısınız yoksa "fire lane-sarı" mı... Sakın park ederken beyaz çizgiyi aşmayın. "No parking from 9AM - 10:30AM Mon&Thurs" gibi bir işaret görürseniz, bu iki gün saat 9-10:30 am arası arabanızı park edemezsiniz .Hele eyalet dışı plakalı kiralık araç kullanıyorsanız, mutlaka parking ücretini ödeyin. Yoksa cezayı araba kiralama şirketi kredi kartınızdan büyükçe bir miktar olarak mutlaka alır... 

6. Şehiriçi Ulaşım ve Ücretler:  ABD'de metro ve diğer toplu taşıma hatları mükemmel detaylandırılmış ve saat gibi işliyor. Hangi bileti alacağınızı bilirseniz, çok da ucuz. Genellikle gittiğiniz şehrin yerel halkı gibi dolaşmak istiyorsanız, o şehrin toplu taşıma sistemini-metro otobüs, feribot vb. gibi.- kullanmalısınız, inanın çok eğlenceli, hem de daha ucuz ve daha hızlı. Zaten araba ile şehre girmekte ısrar etmenin bir anlamı olmadığını çok çabuk öğrenirsiniz. Taksi de bir seçenek ama belli saatlerde taksi bulma ve durdurmak sizi çok yorabilir. Eğer MTA kullanacaksanız, en avantajlı/hesaplı bileti almak için biraz araştırma yapmalısınız. Bütün istasyonlarda nakit veya kredi kartıyla bilet alabileceğiniz makineler var. NYC için tek bilet 2.50$. JFK'den Manhattan Penn Station'a 7.50$'a Air Train-MTA ile gelebilirsiniz... NYC toplu taşıma sistemi (The Metropolitan Transportation Authority -MTA) için rechargable MTA Card almanızı tavsiye ederim. Bu karta istediğiniz miktarda para yüklüyor ve aynı kartı 2-3 kişi kullanabiliyorsunuz. Bizdeki geçen seneden kalan rechargable MTA kartı, bu sene makine "expired card" diye kabul etmedi. Subway'deki görevliye danıştığımda, kartı içindeki kalan para ile yeniledi. Bizdeki uygulamanın aksine, kartın süresi geçtiğinde, içindeki kullanmadığınız paraları yakmıyorlar. Biz de biraz daha para yükleyip, bu sene de NYC'de aynı rechargable MTA kartını kullandık. Bunu havaalanındaki Air Train ve NJ PATH'de de kullanabilirsiniz.

Oteliniz metro istasyonuna yakın değilse, araba ile istasyona gidip, arabanızı buraya park edip, metroyu  kullanmanız daha uygun olacaktır. Mesela biz bu sene North of Boston-Wakefield'da kaldığımız için, kolayca arabayla en yakın metro istasyonuna gidip  -Oak Grove veya Malden- arabayı park edip, Cambridge ve Downtown Boston'u gezmek için toplu taşıma sistem "T"yi kullandık. Boston'da metro istasyonundaki otoparklar günlük 5$ ama sabah 08:30am'den önce orada olmalısınız, yoksa yer kalmıyor. Ayrıca metro istasyonuna yakın kapalı otoparklarda "early bird" diye bir indirim var, sabah 09:00am'den önce park ederseniz akşam 07:00 pm'e kadar 6$ (normalde 20$) ödüyorsunuz. Boston toplu taşıma sistemini (the Massachusetts Bay Transportation Authority-MTBA) kullanırken bizim için en mantıklısı ""T's"Week LinkPass" almak oldu. Eğer en az beş gün kalacaksanız ve tek biletin 2$ olduğunu bilirseniz, bu kartın ne kadar hesaplı olduğunu anlarsınız. Bu kart ile 1 kişi, bir hafta tüm toplu taşıma sistemini (Subway, Local Bus, Inner Harbor Ferry and Commuter Rail Zone 1A) limitsiz kullanabiliyor. 11 yaş ve altı için ücretsiz... Eğer Boston'da daha uzun kalacaksanız, birçok yerde (75'den fazla) indirim avantajı da sağlayan Charlie Card almak mantıklı olabilir.

Washington DC ise iki gün kalmıştık ve biletler 1,95$'di. Washington'da National Mall yakınında kaldığımız için metroyu çok kullanmadık sadece Georgetown için toplu taşıma sistemini (Washington Metropolitan Area Transit Authority -WMATA) kullandık.

Orlando, Miami, Fort Lauderdale ve Boca Raton'da hiç toplu taşıma sistemi kullanmadık. Çünkü Florida'da her yere araba ile gitmeniz lazım, arabasız bir hiçsiniz. Hem çevre o kadar büyük ki park yeri hiç problem olmuyor. Ama işaretleri okumayı sakın unutmayın.

7. Şehirlerarası Ulaşım: ABD'de iç hat uçuşu yapacaksanız, aynı bizdeki gibi valiz ve kilo hakkınızın azaldığını unutmayın. ABD iç hatlarda bir yolcunun bagaja vermek için 1 valiz hakkı var.  İkinci  valiz için $35 ve üçüncü valiz için $75 ücret ödersiniz. Bütün kontrol edilen bagajların 62 inches (157.48 cm) boyutlarını (uzunluk + genişlik + yükseklik) geçmemesi ve 50 pounds (22.73 kg) fazla olmaması gerekiyor. Yoksa uçağın uygunluğuna göre alıp almamaya ve ne kadar ücret ödeyeceğinize karar veriyorlar. Eğer bagajınız hem fazla ağır hem de fazla büyük ise, iki ücretin toplamını ödemenizi de isteyebilirler.
Fazla Ağır Bagaj Ücreti:
  • 51–70 pounds (31.82 kilos): $50 per bag
  • 71–99 pounds (45 kilos): $100 per bag
Fazla Büyük Bagaj Ücreti:
  • 63–80 inches (203.2 centimeters): $75 per bag
  • 80 inches (203.2 centimeters)'den büyük bagajlar kabul edilmez.
Eğer ABD'de aktarma yapacaksanız, biletinizi alırken bunu da birlikte alın ve dış hat bağlantılı olmasına dikkat edin. Yok eğer İST-NYC uçacak ve orada birkaç gün konakladıktan sonra başka bir şehre gidecekseniz, iki seçeneğiniz daha var. Eğer mesafe kısaysa ve hava uygunsa araba kiralamak mantıklı olabilir. Yoksa AMTRAK ile seyahat etmek de diğer bir seçenek. Hem rahat, hem de ucuz. Biraz uzun sürüyor ama yolculuğunuzu gece yaparsanız hem gün kaybetmemiş olursunuz hem de bir gece otele vereceğiniz paradan kurtulursunuz.

8. Gezi Planı İçin Yapılacaklar: Gideceğiniz yerlerin internetten araştırmasını yapmanız, önceden bir yol haritası çıkarmanız da çok önemli. Özellikle internetten gideceğiniz şehrin internet sitesini inceleyin. Bu sitelerde çok faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Mesela;
"http://www.tripcart.com/usa-regions" adresinde de gitmeyi planladığınız yerler için "best attraction" aramanızı yapabilirsiniz. Bütün bunlardan başka "http://www.wheretraveler.com" benim çok beğendiğim bir gezi dergisidir. Büyük zincir otellerdeki odanızda ve concierge bölümünde bir kopyasını bulabilirsiniz.  

Bu internet adreslerindeki “Things To Do, Weather, Special Events, Deals & Offers, Getting Here, Getting Around vb. bölümlerini/linklerini mutlaka önceden inceleyin ve yapmak istedikleriniz için bir plan yapın. Önceden hazırlık yaparsanız ve iyi bir tempo tutturursanız, New York City, Boston, San Francisco, Los Angeles, Washington gibi büyük şehirlerin önemli yerlerini ve top attractionları belirlediğiniz süre içinde, sizi tatmin edecek şekilde görebilirsiniz. Bu şehirler genellikle "walking/walkable city". Yürüyerek gezmeniz ve parklarda ve kafelerde kısa molalar vermeniz çok keyfili olacaktır. Her sabah ne yapmak ve nereye gitmek istediğinizi bilerek otelden ayrılın.Yoksa şehrin temposu ve güzelliği sizi çok yorar ve istediklerinizi tamamlayamadan gün biter. Bu dediğim ilk defa gidenler ve şehri tanımak isteyenler için. Mesela biz New York'ta- bu gidişimizle iki yılda üçüncü oluyor- artık yol bizi nereye götürüyorsa ve canımız ne istiyorsa onu yapıyoruz. Ama hala görmediğimiz ve gitmediğimiz yerler vardır eminim... Bir dahaki sefere hep yapılacak bir şeyler ve görülecek bir yerler kalıyor inanın...

9. Alışveriş İpuçları: Eğer alışveriş yapacaksanız -tabii ki yapacaksınız, ne diyorum ben de-, benim gibi iyi bir araştırmacı olmalısınız... En önemlisi ne istediğinizi bilerek ve bir alışveriş listesi hazırlayarak yola çıkmanız. Şimdi size çok önemli alışveriş ipuçları vereceğim. Amerika'da havaalanına indiğiniz andan itibaren, her yerde bulunduğunuz şehirle ilgili ücretsiz broşür, dergi ve haritalar göreceksiniz. Kaldığınız otelde veya şehirdeki çok sayıda bulunan "Visitor Information Center"larda da bulabilirsiniz. Evet bunlar ücretsiz… Bunları alın ve inceleyin. İçlerinde çok güzel haritalar ve bilgiler var. Bazen içinde "Coupon Booklet" veya "Coupon" görürsünüz. Gittiğiniz Mall'un veya mağazanın "Information Desk"inden bununla, orası için geçerli ücretsiz "Coupon Book"unuzu ya da indirimizi alabilirsiniz.

Bizdeki AVM'ler gibi gideceğiniz şehirde bir sürü Mall var ama, belli dönemlerdeki indirimlere rastlarsınız buralardan alışveriş hesaplı. Gerçi Amerika'da indirim için hep bir sebep bulunuyor. Biz bu sefer 4 Kasım-12 Kasım arası oradaydık. Gittiğimizde "Halloween Day" indiriminin sonunu yakaldık, 11-13 Kasım arası ise "Veteran's Day" indirimi vardı. 24 Kasım'da "Thanks Giving", Aralık itibari ile de "Christmas Sales" başlıyor. Ancak tavsiyem mutlaka gideceğiniz yere yakın bir "PremiumOutlet" bulmanız. Öncelikle alışverişinize buradan başlamanızı öneririm. Çünkü buralar birer alışveriş kasabası ve "tax-free" ya da tax (vergi) neredeyse yok denecek kadar az. En kötüsünde bile yaklaşık 100-150 magaza var. Kıyafetten, gözlüğe, parfüme; valizden, mutfak eşyasına kadar herşeyi bulabileceğiniz, özellikle Designer Fashions magazaları ile bir günde bitiremeyeceğiniz yerler buralar. İnternetten "PremiumOutlet" adresine girip, VIP Clup üyeliğine başvurun. Gideceğiniz şehirdeki Outleti -sayfada eyalelere göre tasniflenmiştir- seçin. VIP Home linkinden VIP Clup Offers sayfasına gelin ve gideceğiniz center için "VIP Coupon Book Voucher" ile "Exclusive Online Coupons" dökümlerinizi alın. Bu kuponlar 30 gün geçerli. "VIP Coupon Book Voucher" dökümünü Premium Outlet Management Office'deki görevliye vererek, 5-10$ karşılığı satılan "VIP Coupon Book"unuzu bedavaya alın. Şimdi alışverişe hazırsınız... "Exclusive Online Coupons" dökümleriniz ile elinizdeki "VIP Coupon Book"unuzu girdiğiniz her mağazada karşılaştırın. Genellikle Exclusive Online Coupons dökümlerinizdeki indirimler, VIP Coupon Book'unuzdan daha fazladır. O zaman onları kullanmanız daha mantıklı. Bu indirimler bazen mağazadaki indirimlerin üstüne eklenir, bazen de üstünde yazdığı üzere varolan indirimle birleştirilemez. Eğer birleştirilemiyorsa, VIP Coupon Book'unuzdaki indirimi kullanın, o her zaman birleştiriliyor. Eğer kafanız karışırsa, mutlaka kasada sorun.

10. Yeme- İçme: ABD'de en hoşlanacağınız şey yemek olacaktır. İstediğiniz herşeyi bulabilirsiniz. Zaten bildiğiniz bir sürü marka var; Starbucks, Burger King, McDonalds, Pizza Hut, Sbarro, Dunkin' Donuts hemen aklıma gelenler. Ancak, zincir restorantlardan Cheesecake Factory "cheesecake ve amerikan mutfağı", PF Chang's "çin mutfağı", TempuraHouse "japon mutfağı", Chili's "meksika mutfağı ve margarita", Steak House'da "prime rib veya steak", BubbaGump Shrimp Co.'da "karides sepeti ve bud", Hooters'da "chicken wings ve corona", Miller's Ale House'da "pitchers or bucket Miller/Corona/Bud ve steaks, seafoods& burgers" kesinlikle denemenizi tavsiye edeceğim lezzetler sunar. Rainforest Cafe'de sevimli hayvanlarla dolu bir ormanda çocuklarla iyi vakit geçirir ve güzel yemek yersiniz. Sweet Tomatoes Restaurant'da ise self servis, açık büfe "all-you-care-to-eat dining experience" sunan hesaplı bir mekanda çorba, salata ve pastaya doyarsınız... 

Bir de klasik, çok özel ve güzel mekanlar var tabii ki. Ancak bunları sadece orada yaşayanlar  bilir. Mesela, Oya'cığım bizi NYC-Greenwich Village'de 'de "Gotham Bar &Grill" adlı bir restoranta götürdü. Çok güzel bir akşam geçirdik; ortam ve insanlar çok şıktı, yemek, şarap ve servis kusursuzdu...

Bizim ailecek favori mekanımız "Cheesecake Factory"dır. Mekan güzel, yemekler nefis, "cheesecake"ler inanılmaz! Her gidişimizde ne yiyeceğimizi şaşırdığımız bir yer. Uzun süre menüyü inceledikten ve kararınızı verdikten sonra bile hala aklınız diğer seçeneklerde kalıyor. Gelen tabağı görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Niye bizde de bu kadar güzel ve dolu bir tabak vermezler diye çok üzüleceksiniz. En zoru yaklaşık 50 "cheesecake"den hangisini yiyeceğinize karar vermek. İnanın çok zor! Burada çok mutlu olacağınıza ve "full satisfaction" ayrılacağınıza garanti veririm. 

Ayrıca NYC'ye gidip Gray's Papaya (402 Avenue of the Americas)'da "hot dog", Shake Shack Madison Square'de "burger", Little Italy'de pizza yemeden; Miami'ye gidip Bayside'da Hooters'da karides ve tavuk kanadı yemeden; Boston'a gidip Quincy Market'deki 14 restorant, bar ve 36 uluslararası mutfaktan bir şeyler yemeden sakın dönmeyin... Bu bir ritüel, yapmak lazım!

"http://www.zagat.com" orijinal bir yeme-içme değerlendirme ve en iyi restauranları bulma sitesi. Kullanıcılar tarafından oluşturulan, dünya çapında en iyi binlerce restoranın güvenilir ve doğru değerlendirmelerinden oluşan,  bir restoran değerlendirme içerik sağlayıcı. Zengin arama içeriği ve özellikleri ile, yeme-içme düşkünlerine kolayca en iyi restoranı bulmaları için yardımcı olabilir.

Düşünüyorumda anlatmak istediklerinin ne kadarını anlatabildim acaba. Umarım faydalı olur. Ancak kendi gördükleriniz ve yaşadıklarınız emin olun daha da güzel ve eğlenceli olacaktır. Tatilde hata yapmaktan korkmayın. “Hiç hata yapmamış bir insan yeni bir şey denememiş demektir.” derler.  Eğer nasıl okuyacağınızı bilirseniz hatalar sizi daha iyi bir konuma getirebilir.

3 yorum:

  1. Washington DC`de gorulmesi gereken bir baska muze: International Spy Museum :)

    http://www.city-shot.com/international-spy-museum-washington-dc/

    YanıtlaSil
  2. 👍 çok faydalı oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bilgiler. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil